Wednesday, August 31, 2016

KRUSUS PERTANIAN "SAYURAN ORGANIK"

JABATAN PERTANIAN ANJUR KURSUS PERTANIAN ORGANIK Pertingkat kemahiran usahawan tani amal Natural Farming. Bertempat di Ayer Itam ,Kluang, Johor. Krusus ini ditawarkan pada warga Johor sahaja.
Diadakan pada 15 dan 16 Ogos.Sekadar untuk menambahkan ilmu yang ditawarkan secara percuma. Selain itu dapat belajar tentang teknik pembikinan baja dan racun secara organik.

penerangan tentang baja organik


teknik gaulan bahan

teknik menghancurkan bahan 

proses penyediaan bahan asas

Pertanian organik mengembalikan keseimbangan alam sekitar dan tidak mempunyai kesan yang merosakkan ke atas alam sekitar . Untuk bahan organik apa yang diperlukan ialah baja yang baik. Persoalan yang sering ditanya ialah di mana untuk mendapatkan baja yang banyak ini. Jawapannya terletak dalam kompos. Sebahagian besar sisa organik daripada pertanian serta sisa pasar dengan mudah boleh ditukarkan kepada baja, tanpa kos pelaburan yang besar. Ini menggalakkan industri bagi kompos berasaskan tempatan. Semburan dedaun organik serta semburan penghalau serangga juga boleh disediakan pada peringkat tempatan. Ia juga boleh menghasilkan peluang untuk sebahagian besar belia dan wanita di luar bandar

No comments:

Post a Comment